Lentokoneessa vauvan kanssa

Lentokoneessa matkustaminen on vauvallesi uutta ja jännittävää.

Lentäminen vauvan kanssa sujuu mahdollisimman helposti ja vaivattomasti, kun varustaudut matkaan ennakolta ja oikeanlaisin varustein.       

Vauvanruoka lentokoneessa

Finnairin lentoemäntä Marianne Raukko kertoo, että vauvan kanssa lentämistä ei tarvitse jännittää. Lennolle on kuitenkin hyvä varautua kunnolla. Käsimatkatavaroihin kannattaa pakata tarpeeksi vauvanruokaa, jonka tulee olla alkuperäisissä pakkauksissaan. Vauvanruoan sallitusta määrästä ei tarvitse huolehtia.

”Vauvanruokaa eivät koske turvatarkastuksessa samat säännöt kuin muita nesteitä tai elintarvikkeita. Vauvanruokaa saa viedä koneeseen vauvan tarpeen mukaan”, Raukko kertoo.

Jos äiti ei imetä, käsimatkatavaroihin saa ottaa tarvittavan määrän äidinmaidonkorviketta alkuperäisissä pakkauksissaan. Kaikilla mannerten välisillä reittilennoilla on varalla muutama purkki vauvanruokaa. Lennolle kannattaa silti pakata kuten mille tahansa retkelle vauvan kanssa.

”Varaa käsimatkatavaroihin hiukan tarvetta enemmän ruokaa, juomaa ja vaippoja. Näin et joudu pulaan, vaikka lento myöhästyisi tai joutuisit muusta syystä yllättäen odottamaan”, Raukko vinkkaa. 

Ruokia valitessa kannattaa varautua siihen, että lentokoneessa ei ole mikroaaltouunia ruoan tai maidon lämmittämiseen. Siksi esimerkiksi syöntivalmiit puurot, jogurtit ja hedelmäsoseet ovat oiva valinta.

Yli kaksivuotiaalle lapselle voi tilata lasten ruoka-annoksen businessluokkaan tai mannertenvälisten lentojen economy-luokkaan matkaa varatessa tai myöhemmin asiakaspalvelun kautta. Myös Euroopan-lentojen economy-luokan normaaliateriat sopivat leikki-ikäisille lapsille.

Varaudu lennolle kuten mille tahansa retkelle – ruokaa ja vaippoja on oltava mukana tarpeeksi.  

 

Vauvan kanssa koneessa

Vaipanvaihto sujuu parhaiten lentokoneen wc-tiloissa. Niihin saattaa kuitenkin olla jonoa, joten vaippa kannattaa vaihtaa lentokentällä juuri ennen koneeseen menoa. Koneen wc-tiloissa on usein pieni hoitopöytä, jonka saa vedettyä alas wc-pöntön yläpuolelle. Pesumahdollisuudet ovat koneessa kuitenkin heikot, joten vaipanvaihtoon kannattaa varata kosteuspyyhkeitä.

Vauvan kanssa saa liikkua matkustamossa vapaasti. Vauva saa liikkua myös koneen käytävällä, mutta tällöin kannattaa huomioida turvallisuusseikat: matkustamon tilat ovat ahtaat, joten vauvan kanssa on oltava varovainen esimerkiksi kärryjen kulkiessa koneen käytävällä.

Marianne Raukon mukaan vauvan kanssa koneessa liikkuminen on järkevää esimerkiksi silloin, jos itkevää vauvaa pitää rauhoitella.

”Matkustamohenkilökunta rauhoittelee tässä tapauksessa myös vauvan vanhempia. Henkilökunnan tehtävänä on tehdä lennosta mukava paitsi vauvalle, myös vauvan vanhemmille.”

Raukko neuvoo, että vauvan kanssa lentämistä ei ylipäätään kannata jännittää. Vauva viihtyy nimittäin lentokoneessa parhaiten silloin, kun vanhemmat ottavat tilanteen rennosti.  

”Kannattaa ottaa rauhallisesti. Jos vanhemmat stressaantuvat, myös vauva stressaantuu. Koneessa nousut ja ennen kaikkea laskut saattavat tuntua ikävältä korvissa ja saada vauvan itkemään. Hyvä idea on esimerkiksi syöttää vauvaa nousun ja laskun aikana tai antaa tuttia, jos sellainen on käytössä. Jos vauvan itku ei ota laskeutumisen aikana laantuakseen, siitä ei kannata hermostua. Se useimmiten loppuu koneen laskeuduttua ja paineistuksen tasaannuttua.”

Vauva viihtyy lentokoneessa parhaiten, kun vanhemmat ottavat rennosti.  

Kauniita unia matkustamossa

Vauva ei tarvitse omaa istuinpaikkaa. Hän istuu aikuisen sylissä omassa turvavyössään, joka on kiinnitetty aikuisen turvavyöhön. Lentokoneessa vauva nukkuu useimmiten aikuisen sylissä. Vauvalle on tarjolla samat peitot ja tyynyt kuin muillekin asiakkaille.

”Vauvaperheitä pyritään kuitenkin huomioimaan tarjoamalla peittoa ja tyynyä aina kun se on mahdollista”, Raukko kertoo. 

Finnairin lennoilla on saatavilla myös vauvankoppia, jotka voidaan tuoda tietyille istuinriveille. Vauvankopalle sopivan istuinpaikan voi varata etukäteen. Koneen matkustamohenkilökunta antaa vauvankopan ja auttaa sen kiinnittämisessä.

”Finnairin lennolla vauvan voi laittaa nukkumaan kopassa myös lattialle. Tämä on kuitenkin lentoyhtiökohtaista”, Raukko sanoo.

Yli kaksivuotias tarvitsee jo oman istumapaikan. Kaksivuotiaalle lapselle voi halutessaan ottaa matkustamoon oman turvaistuimen. Siitä on kuitenkin ilmoitettava lentoyhtiöön ennalta.

Matkustamoon voi ottaa myös kokoontaitettavat matkarattaat, jos ne eivät ylitä käsimatkatavaroiden koko- tai painorajoituksia. Suuremmat rattaat ja lastenvaunut saa laittaa koneen ruumaan maksutta.

 

Viisi vinkkiä vauvan kanssa matkustamiseen

  1. Pakkaa mukaan tarpeeksi vauvanruokaa, maitoa ja vaippoja. Näin varaudut ylimääräiseen odotteluun, kuten lennon myöhästymiseen.
  2. Muista, että ruokaa ei pysty lentokoneessa lämmittämään eikä astioita pesemään. Valitse mukaan syöntivalmiita ja helposti syötäviä lastenruokia.
  3. Ota matkustamoon kokoontaitettavat lastenrattaat, jotka mahtuvat koneen hattuhyllylle.
  4. Liiku vauvan kanssa matkustamossa, jos vauva itkee ja tarvitsee rauhoittelua. Koneessa kulkeminen on sallittua.
  5. Ota rennosti: jos aikuinen on stressaantunut, myös vauva stressaantuu.