Selaimesi ei tue JavaScriptia. Vieraillaksesi sivustolla, käytä selainta, jossa JavaScript on tuettu ja sallittu.

Usein kysyttyä lastenruoasta

Tuotteiden ainesosat
Lisätäänkö Piltti-tuotteisiin sokeria?

Lisäämme hieman sokeria joihinkin lastenruokiimme siksi, että tiettyjen marjojen ja hedelmien ominaismaut saattavat maistua liian happamilta lapselle. Piltiltä löytyy myös useita sokeroimattomia tuotteita, kuten esimerkiksi Mango-, Omena-, Persikkaa ja banaania- sekä Mustikkainen-soseet. Myöskään  Piltin annospussit eivät sisällä lisättyä sokeria. Sokeroimaton-väite on aina merkitty selkeästi tuotteen etupaneeliin.

 

Kuluttajapalautteiden ansiosta olemme päättäneet olla jatkossa kehittämättä marja- ja hedelmäsoseita, joissa on lisättyä sokeria. Tämän päätöksen myötä olemme kehittäneet Pohjoisen Maut -puuropurkkisarjan, joissa yksikään tuote ei sisällä lisättyä sokeria.

Mitä on Piltti-hedelmäsoseissa oleva mehutiiviste?

Mehutiivisteemme ovat 100% hedelmää, eli esimerkiksi omenamehutiiviste on 100% omenaa.

 

Joissakin tuotteissa on myös sitruunamehutiivistettä. Sitä ei kuitenkaan käytetä tuotteissamme makeutustarkoituksessa. Sitruunamehutiiviste antaa tuotteeseen happamuutta, eikä sitä määritellä makeaksi mehutiivisteeksi.

Onko Piltti-tuotteissa tärkkelystä?

Osassa lastenruoissamme käytetään tärkkelystä, jotta haluttu koostumus pystyttäisiin niissä saavuttamaan. Tärkkelyksen alkuperä, esimerkiksi riisi tai tapioka, on merkitty tarkasti ainesosaluetteloon. Emme käytä kemiallisesti muunnettua tärkkelystä, jotka määritellään lisäaineiksi lastenruoissa.

Onko Piltti-tuotteissa säilöntä- tai väriaineita?

Piltti-lastenruoissa ei käytetä koskaan säilöntä- tai väriaineita. Niiden käytön kieltää jo Suomen lakikin. Piltti purkkiruoat säilyvät pitkään ilman säilöntäaineita, sillä höyrykuumentaminen ja ilmatiivis purkki säilyttävät lastenruuan ja sen ravintoaineet luontaisesti. Lastenruokiemme väri tulee aina luontaisesti tuotteiden raaka-aineista.

Tuotteiden maito
Onko alle vuoden ikäisille suunnatuissa Piltti-tuotteissa maitoa?

Lastenruokamme vastaavat kunkin ikäryhmän ravitsemussuosituksia. Suomen viranomaisten antamien ravitsemussuositusten mukaan lehmänmaitoa voi alkaa tarjota juomaksi vasta lähempänä yhden vuoden ikää sen runsaan proteiinipitoisuuden vuoksi. Maitoa, jogurttia ja rahkaa voi kuitenkin käyttää aterian tai välipalan yhtenä raaka-aineena jo aiemmin, kunhan sen osuus ei ole liian suuri. Alle yhden vuoden ikäisten rahkaa tai jogurttia sisältävät tuotteet sisältävät vain 10–20 prosenttia maitoperäisiä raaka-aineita.

Miksi alle 12kk tai 10kk tuotteissanne on lehmänmaitoa, vaikka sitä ei suositella sen ikäisille?

Alle vuoden ikäisille suunnatut lastenruokatuotteet täyttävät lastenruokalainsäädännön tiukat ravitsemus- ja koostumusvaatimukset. Maitopohjaisissa lastenruokatuotteissa proteiinipitoisuus täytyy olla matalampi kuin tavanomaisissa maitotuotteissa.

 

Lastenruokatuotteissa proteiinin määrä ja koostumus on erityisesti kehitetty herkkää kuluttajaryhmää varten. Lisäksi lastenruokatuotteiden tuoteryhmät ja niiden koostumus on myös säädelty lastenruokalainsäädännöllä, mm. proteiinin määrän suhteen.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan tavanomainen rasvaton maito sopii juomaksi yhden vuoden iästä ja hapanmaitovalmisteet 10 kuukauden iästä alkaen. Tämä johtuu siitä, että tavanomaisissa maitotuotteissa proteiinikoostumus määrän ja laadun suhteen on erilainen kuin alle vuoden ikäisille lapsille suunnatuissa maitopohjaisissa lastenruoissa.

Onko Piltti-puuroissa oleva maito vieroitusvalmistetta vai tavallista maitoa?

Piltti-puuromme sisältävät maitoa, jota voi suositusten mukaan käyttää aterian tai välipalan yhtenä raaka-aineena jo ensimmäistä ikävuotta aikaisemmin, kunhan sen osuus ei ole liian suuri. Piltin maitoa sisältävissä puuroissa on maitoproteiinin määrä tarkkaan määritelty pienelle lapselle sopivaksi lastenruokia koskevan lainsäädännön mukaan. Piltti-puurojen sisältämä maito ei kuitenkaan ole samaa maitoa kuin korvikemaito.

Tuotteiden valmistus
Mistä Piltti-tuotteiden raaka-aineet ovat peräisin?

Lastenruoan valmistuksessa käytetään vain parhaita, lastenruokalaatuisia raaka-aineita, joita koskevat tarkat laatuvaatimukset. Piltti-lastenruokasarja tehdään suomalaisista raaka-aineista niin pitkälle kuin se on mahdollista. Piltin sopimusviljelytilat Suomessa tuottavat muun muassa perunaa ja hernettä. Yli 90% Piltti-aterioissa käytetystä lihasta tulee Suomesta, samoin kuin marjasoseiden mustikat sekä puolukat.

Missä Piltti-tuotteet valmistetaan?

Piltti lastenruokapurkkien tuotekehitystä tehdään lastenruokatehtaallamme Turussa, josta tulevat myös kaikki Piltin purkkituotteet.

Piltin annospussit valmistetaan omalla tehtaallamme Puolassa, Taapero-patukat Saksassa. Piltti-jauhepuurot valmistetaan puolestaan omalla tehtaallamme Portugalissa. Annospussit, patukat sekä puurot valmistetaan Turun ulkopuolella, sillä Turun tehtaallamme ei valitettavasti ole kyseisten tuotteiden valmistukseen tarvittavaa välineistöä.

Tuotteiden käyttö
Voinko antaa Piltti-tuotetta ikäsuositusta nuoremmalle lapselle?

Piltti-tuotteet on suunniteltu kunkin ikäryhmän tarpeisiin. Tämä tarkoittaa, että 5kk:n tuotteet on suunnattu tarkasti kyseisen ikäryhmän ravitsemustarpeisiin ja 8kk vastaavasti siihen ikäryhmään. Raaka-aineet, niiden määrät sekä palakoko saattavat siis vaihdella hieman ikäryhmästä riippuen. Suosittelemme noudattamaan etiketin ikäsuositusta.

Miksi Piltti-soseista tulee syötessä nestemäisempiä?

Tuotteiden nestemäisyyteen voi olla monia syitä. Jotkin lastenruokamme sisältävät tärkkelystä, joka on herkkä lämpötilaeroille, mikä taasen saattaa tehdä rakenteesta erilaisempaa. Myös syljen erittämät amylaasit rikkovat ruuan koostumusta, eli jos ruokaa syötetään vähän kerrallaan, saattaa se ajan myötä muuttua vetisemmäksi. Teemme jokaisen tuotantoerän yhteydessä aistinvaraisen tutkimuksen, jossa arvioimme lopputuotteen makua ja koostumusta.

Voinko sekoittaa Piltti-puuron maitoon?

Piltti jauhemaiset lastenruokapuurot ovat maitopohjaisia viljapuuroja ja maidon määrä ja laatu on suunniteltu pikkulapselle sopivaksi. Sen vuoksi ne ovat suunniteltu sekoitettavaksi veteen tuotteiden pakkauksissa olevien valmistusohjeiden mukaisesti. Lisätyn veden määrällä voi säädellä valmiin puuron koostumusta.

Voiko Piltti-tuotteita pakastaa?

Periaatteessa Piltti-soseita voisi pakastaa, mutta niiden rakenne ei kestä suuria lämpötilaeroja. Siksi emme suosittele pakastamista. 

WHO:N SUOSITUS

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee täysimetystä 6 kuukauden ikään saakka. Piltti tukee tätä näkemystä täysin, samoin kuin imetyksen jatkamista monipuolisen kiinteän ruoan ohessa neuvolan ohjeiden mukaisesti.