Piltti 70 vuotta - Juhli kanssamme

Usein kysyttyä lastenruoasta

Tuotteiden ainesosat
Lisätäänkö Piltti-tuotteisiin sokeria?

Olemme tehneet runsaasti tuotekehitystä Piltin reseptien parissa. Olemme parantaneet useiden tuotteiden reseptejä poistamalla lisätyn sokerin sekä nostamalla tuotteiden marja- ja hedelmäpitoisuuksia. Tällä hetkellä esimerkiksi Piltin Ensimaut-sarjan sekä suurin osa Pohjoisen Maut-sarjan tuotteista ovat täysin sokeroimattomia. Tämän lisäksi Piltin perussarjasta sekä annospusseista löytyy paljon sokeroimattomia vaihtoehtoja. Kehitystyö Piltin reseptien parissa jatkuu, ja tavoitteenamme on tarjota Pohjoisen pikkuisille entistä enemmän sokeroimattomia vaihtoehtoja.

Mitä on Piltti-hedelmäsoseissa oleva mehutiiviste?

Mehutiivisteemme ovat 100% hedelmää, eli esimerkiksi omenamehutiiviste on 100% omenaa.

 

Joissakin tuotteissa on myös sitruunamehutiivistettä. Sitä ei kuitenkaan käytetä tuotteissamme makeutustarkoituksessa. Sitruunamehutiiviste antaa tuotteeseen happamuutta, eikä sitä määritellä makeaksi mehutiivisteeksi.

Onko Piltti-tuotteissa tärkkelystä?

Osassa lastenruoissamme käytetään tärkkelystä, jotta haluttu koostumus pystyttäisiin niissä saavuttamaan. Tärkkelyksen alkuperä, esimerkiksi riisi tai tapioka, on merkitty tarkasti ainesosaluetteloon. Emme käytä kemiallisesti muunnettua tärkkelystä, jotka määritellään lisäaineiksi lastenruoissa.

Onko Piltti-tuotteissa säilöntä- tai väriaineita?

Piltti-lastenruoissa ei käytetä koskaan säilöntä- tai väriaineita. Niiden käytön kieltää jo Suomen lakikin. Piltti purkkiruoat säilyvät pitkään ilman säilöntäaineita, sillä höyrykuumentaminen ja ilmatiivis purkki säilyttävät lastenruuan ja sen ravintoaineet luontaisesti. Lastenruokiemme väri tulee aina luontaisesti tuotteiden raaka-aineista.

Miksi Piltti-tuotteet saavat sisältää kurpitsaa?

EU-lainsäädännön asetus (EY) N:o 1881/2006 säätää imeväisten ja pikkulasten terveyden suojelemiseksi lastenruokatuotteille alhaisimman mahdollisen enimmäismäärän nitraatille, joka on 200 mg/kg.

Piltti-tuotteissa käyttämämme kurpitsan jokaisen erän nitraattipitoisuus analysoidaan ja käyttämämme kurpitsan nitraattipitoisuus on matalampi kuin em. lainsäädännön sallittu enimmäismäärä.

Tämän raja-arvoja matalamman nitraattipitoisuuden saavutamme valikoimalla ja analysoimalla tarkasti lastenruokatuotteidemme valmistukseen käytettävät raaka-aineet.

Siksi kurpitsaa sisältävät Piltti-tuotteemme ovat turvallisia imeväisille ja pikkulapsille.

Tuotteiden maito
Onko alle vuoden ikäisille suunnatuissa Piltti-tuotteissa maitoa?

Osassa alle vuoden ikäisille suunnatuissa Piltti-tuotteissa on maitoa. Kaikki Piltti-tuotteemme vastaavat kuitenkin kunkin ikäryhmän tarpeita ja ravitsemussuosituksia. 

Suomen viranomaisten antamien ravitsemussuositusten mukaan lehmänmaitoa voi alkaa tarjoka juomaksi vasta lähempänä yhden vuoden ikää sen runsaan proteiinipitoisuuden vuoksi. Maitoa, jogurttia ja rahkaa voi kuitenkin käyttää aterian tai välipalan yhtenä raaka-aineena jo aiemmin, kunhan sen osuus ei ole liian suuri. Alle yhden vuoden ikäisten rahkaa tai jogurttia sisältävät tuotteet sisältävät vain 10–20 prosenttia maitoperäisiä raaka-aineita.

Kaikki pikkulapsille suunnatut Piltti -lastenruokatuotteemme täyttävät lastenruokalainsäädännön tiukat ravitsemus- ja koostumusvaatimukset, jotta vanhemmat voivat hyvillä mielin antaa omalle vauvalle turvallista ja ravitsevaa lastenruokaa.

Miksi alle 12kk tai 10kk tuotteissanne on lehmänmaitoa, vaikka sitä ei suositella sen ikäisille?

Alle vuoden ikäisille suunnatut lastenruokatuotteet täyttävät lastenruokalainsäädännön tiukat ravitsemus- ja koostumusvaatimukset. Maitopohjaisissa lastenruokatuotteissa proteiinipitoisuus täytyy olla matalampi kuin tavanomaisissa maitotuotteissa.

Lastenruokatuotteissa proteiinin määrä ja koostumus on erityisesti kehitetty herkkää kuluttajaryhmää varten. Lisäksi lastenruokatuotteiden tuoteryhmät ja niiden koostumus on myös säädelty lastenruokalainsäädännöllä, mm. proteiinin määrän suhteen.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan tavanomainen rasvaton maito sopii juomaksi yhden vuoden iästä ja hapanmaitovalmisteet 10 kuukauden iästä alkaen. Tämä johtuu siitä, että tavanomaisissa maitotuotteissa proteiinikoostumus määrän ja laadun suhteen on erilainen kuin alle vuoden ikäisille lapsille suunnatuissa maitopohjaisissa lastenruoissa.

Kaikki pikkulapsille suunnatut Piltti -lastenruokatuotteemme täyttävät lastenruokalainsäädännön tiukat ravitsemus- ja koostumusvaatimukset, jotta vanhemmat voivat hyvillä mielin antaa omalle vauvalle turvallista ja ravitsevaa lastenruokaa.

Onko Piltti-puuroissa oleva maito vieroitusvalmistetta vai tavallista maitoa?

Piltti-puuroissamme on käytetty tavanomaista maitoa (maitojauhetta), jonka määrä ja erityisesti siitä puuroon tulevan proteiinin määrä on mukautettu lasten ruokavalioon sopivaksi, ja vastaa lasten ravitsemuksellisia tarpeita.

Piltti-puurot ovat siis turvallinen sekä lapsen tarpeisiin sopiva vaihtoehto, ja niitä voi suositusten mukaan käyttää aterian tai välipalan yhtenä raaka-aineena jo ensimmäistä ikävuotta aikaisemmin, kunhan sen osuus ei ole liian suuri.

Mitä tulee lastenruokapuurojen annostuksiin, puuroannosten koko ja määrä riippuu lapsen iästä ja yksilöllisistä tarpeista. Ravitsemussuositusten mukaan rintaruokintaa tulisi jatkaa lapsen pääasiallisena ravinnonlähteenä kuuden kuukauden ikään asti. Kiinteiden ruokien, kuten lastenruokapuurojen, tarjoaminen pikkulapsille voidaan aloittaa aikaisintaan 4 ja viimeistään 6 kuukauden iässä pieninä maisteluannoksina, lusikankärjellisestä muutamaan teelusikkaan. Tästä syystä yksi Piltti -puuroistamme ovat kehitetty alkaen viidestä ikäkuukaudesta eteenpäin, jolloin puuron maistattaminen voidaan aloittaa pienillä maisteluannoksilla.

Kuuden kuukauden iästä alkaen lapsen ruokavaliota laajennetaan edelleen. Piltti -puuroja voi tarjota pikkulapselle esimerkiksi sekä aamupalana että iltapalana, jolloin puuron annoskoko riippuu edelleen kasvavan lapsen iästä sekä yksilöllisesta kehityksestä ja ruokatarpeista.

Kaikki pikkulapsille suunnatut Piltti -lastenruokatuotteemme täyttävät lastenruokalainsäädännön tiukat ravitsemus- ja koostumusvaatimukset, jotta vanhemmat voivat hyvillä mielin antaa omalle vauvalle turvallista ja ravitsevaa lastenruokaa. 

Tuotteiden valmistus
Mistä Piltti-tuotteiden raaka-aineet ovat peräisin?

Lastenruoan valmistuksessa käytetään vain parhaita, lastenruokalaatuisia raaka-aineita, joita koskevat tarkat laatuvaatimukset. Piltti-lastenruokasarja tehdään suomalaisista raaka-aineista niin pitkälle kuin se on mahdollista. Piltin sopimusviljelytilat Suomessa tuottavat muun muassa perunaa ja hernettä. Yli 90% Piltti-aterioissa käytetystä lihasta tulee Suomesta, samoin kuin marjasoseiden mustikat sekä puolukat.

Missä Piltti-tuotteet valmistetaan?

Piltti lastenruokapurkkien tuotekehitystä tehdään lastenruokatehtaallamme Turussa, jossa valmistetaan kaikki Piltin purkkituotteet.

Annospussit, patukat, puffit sekä jauhepuurot valmistetaan Turun ulkopuolella, sillä Turun tehtaallamme ei valitettavasti ole kyseisten tuotteiden valmistukseen tarvittavaa välineistöä.

Piltin annospusseja valmistetaan sekä Puolassa että Espanjassa. Taapero-patukat valmistetaan Saksassa. Puffi-välipalat sekä Piltti-jauhepuurot valmistetaan Portugalissa.

Tuotteiden käyttö
Voinko antaa Piltti-tuotetta ikäsuositusta nuoremmalle lapselle?

Piltti-tuotteet on suunniteltu kunkin ikäryhmän tarpeisiin. Tämä tarkoittaa, että 5kk:n tuotteet on suunnattu tarkasti kyseisen ikäryhmän ravitsemustarpeisiin ja 8kk vastaavasti siihen ikäryhmään. Raaka-aineet, niiden määrät sekä palakoko saattavat siis vaihdella hieman ikäryhmästä riippuen. Suosittelemme noudattamaan etiketin ikäsuositusta.

Miksi Piltti-soseista tulee syötessä nestemäisempiä?

Tuotteiden nestemäisyyteen voi olla monia syitä. Jotkin lastenruokamme sisältävät tärkkelystä, joka on herkkä lämpötilaeroille, mikä taasen saattaa tehdä rakenteesta erilaisempaa. Myös syljen erittämät amylaasit rikkovat ruuan koostumusta, eli jos ruokaa syötetään vähän kerrallaan, saattaa se ajan myötä muuttua vetisemmäksi. Teemme jokaisen tuotantoerän yhteydessä aistinvaraisen tutkimuksen, jossa arvioimme lopputuotteen makua ja koostumusta.

Voinko sekoittaa Piltti-puuron maitoon?

Piltti jauhemaiset lastenruokapuurot ovat maitopohjaisia viljapuuroja ja maidon määrä ja laatu on suunniteltu pikkulapselle sopivaksi. Sen vuoksi ne ovat suunniteltu sekoitettavaksi veteen tuotteiden pakkauksissa olevien valmistusohjeiden mukaisesti. Lisätyn veden määrällä voi säädellä valmiin puuron koostumusta.

Voiko Piltti-tuotteita pakastaa?

 

Periaatteessa Piltti-soseita voisi pakastaa, mutta niiden rakenne ei kestä suuria lämpötilaeroja. Siksi emme suosittele pakastamista.