Uskotko sinä lastenruokamyytteihin?

Onko valmiissa lastenruoissa säilöntäaineita, lisätäänkö niihin turhia ainesosia ja kelpaako Piltti-purkkiin mikä tahansa porkkana?

Valmiiden lastenruokien sisällöstä ja valmistuksesta on monia virheellisiä uskomuksia. Jos olet kuullut väitettävän, että lastenruokiin käytetään huonolaatuisia raaka-aineita ja säilöntäaineita eivätkä ne sisällä lainkaan ravintoaineita, olet törmännyt lastenruokamyyttiin. 

Olemme koonneet tälle sivulle yleisimpiä lastenruokiin liittyviä myyttejä ja oikaisemme nämä virheelliset uskomukset antamalla selkeät vastaukset.

 

1. Myytti: Lastenruokien raaka-aineeksi kelpaavat mitkä tahansa raaka-aineet.

Fakta:  Lastenruoassa käytetään kaikista laadukkaimpia raaka-aineita.

Lastenruoan raaka-aineille on asetettu kaikkein korkeimmat laatuvaatimukset– arviolta vain noin 5 prosenttia kaikista raaka-aineista on lastenruokalaatuisia. Lastenruokatuotteille on asetettu kaikista tiukimmat lainsäädännön koostumus-, ravitsemus-, turvallisuus- ja laatuvaatimukset. Samoin lastenruokien valmistukseen käytettäville raaka-aineille on myös säädetty tiukemmat puhtausvaatimukset. Esimerkiksi vierasaineita ja torjunta-ainejäämiä ei saa olla kuten tavanomaisissa elintarvikkeissa.  Lastenruokien raaka-aineet valitaan tarkasti, sillä kaikki kasvikset eivät täytä tiukkoja lastenruokalaadun vaatimuksia. Mikä tahansa perusporkkana ei siis pääse lastenruokapurkkiin asti!

Alle 3-vuotiaille lapsille suunnatut tuotteet tulee aina lain mukaan merkitä ikäryhmämerkinnällä, joka erottaa pienille lapsille suunnatut tuotteet tavallisesta ruoasta. Piltti-lastenruoissa käytetään huolellisesti valittuja ja kymmeniä testejä läpäisseitä, kaikkein puhtaimpia raaka-aineita. Jokainen Piltti-tuote käy läpi lähes sata laatutestiä, ennen kuin se lähtee tehtaalta ja päätyy kaupan hyllylle.

Piltti-purkkeihin käytettävät raaka-aineet hankitaan mahdollisuuksien mukaan suomalaisilta sopimusviljelijöiltä. Peruna, porkkana ja herneet tulevat kotimaisilta tiloilta ja marjasoseet sisältävät kotimaista puolukkaa ja metsämustikkaa. Yli 90 prosenttia Piltti-aterioiden lihasta on kotimaista, ja ilmoitamme avoimesti lihan alkuperän kaikissa tuotteissamme.

 

2. Myytti:Purkkilastenruoista häviää valmistusprosessissa kaikki vitamiinit ja mineraalit.

 

Fakta: Purkkilastenruokien valmistus on kuin kotiruuanlaittoa isommassa koossa ja säilyttää erinomaisesti kaikki ravintoaineet.Purkkilastenruokien valmistus on kuin kotiruoanlaittoa isommassa koossa. Tarkastamme aina tuotteiden laadun, kun ne saapuvat tehtaalle, ja sen lisäksi seulomme vielä käsin, että keittokattilaan menevät ainoastaan hyvälaatuiset raaka-aineet. Lopulliset soseet valmistuvat suuresta määrästä raaka-aineita, esimerkiksi porkkanoita ja perunoita ja lihaa, joita sitten soseutetaan isoissa kattiloissa. Tämän jälkeen ruoka laitetaan purkkeihin ja höyrykuumennetaan hellävaraisesti. Höyrykuumennus säilyttää kaikki ravintoaineet ja vitamiinit tuotteelle määritellyn elinkaaren ajan.

Ainoastaan C-vitamiini on vitamiineista haastavin. Marjojen ja hedelmien c-vitamiini ei luontaisesti säily pitkään. Siksi marjojen ja hedelmien C-vitamiini vähenee ajan kuluessa sekä keitettäessä. Näin käy myös silloin, kun keität tai säilöt marjasosetta kotona. Jotta Piltin hedelmä- ja marjasoseissa olisi alkuperäinen c-vitamiinitaso, se palautetaan keittämisen jälkeen lisäämällä niihin c-vitamiinia. Valvomme tuotteiden c-vitamiinitasoja tarkasti, ennen kuin ne pääsevät kaupan hyllyille. Näin vitamiinien taso on taattu tuotteissamme.

 

3. Myytti: Lastenruoat säilyvät pitkään, koska niihin lisätään säilöntäaineita.

Fakta: Purkkilastenruoissa ei tarvita säilöntäaineita, koska hellävarainen höyrykuumentaminen säilyttää ruoan luontaisesti.Kyllä, lasten purkkiruoat tosiaan säilyvät pitkään, mutta mitään omituista siinä ei ole. Lastenruokapurkkien säilyvyys ei johdu säilöntäaineista – niiden käytön kieltää jo Suomen lakikin. Sen sijaan Lasten purkkiruokien säilyvyys perustuu höyrykuumentamiseen ja sen luomaan tyhjiöön purkissa.

Piltti-purkissa olevat lastenruuat säilyvät pitkään ilman säilöntäaineita, koska höyrykuumentaminen, eli eräänlainen umpiointimenetelmä, sekä ilmatiivis purkki säilyttävät lastenruoan ja sen ravintoaineet luontaisesti. Purkki täytetään tehtaalla, kun ruoka on kuumaa. Sen jälkeen se laitetaan vielä kuumaan höyrystimeen. Kun ruoka jäähtyy, purkkiin muodostuu tyhjiö. Ruokaa pilaavat mikrobit eivät voi päästä purkkiin eivätkä elää hapettomassa tyhjiötilassa. Kun avaat purkin kannen, siitä kuuluva napsahdus kertoo, että tyhjiö on auennut. Tiiviin Piltti-purkin tunnistat kannen loivasta kuopasta. Käytä ainoastaan purkkeja, joista kuulet napsahtavan äänen.

 

4. Myytti: Lastenruokiin lisätään turhia ainesosia.

Fakta: Lastenruoissa käytetään samoja raaka-aineita, kuin mitä suomalaisesta keittiökaapista voisi löytyä.Piltti-tuotekehitys lähtee siitä, että jokainen tuote on suunniteltu ravitsemuksen ja tuotteen rakenteen osalta erityisesti tietyn ikäiselle lapselle. Jokainen raaka-aine on tarkkaan harkittu ja jokaisella raaka-aineella on merkitys tuotteessa. Tuotteisiin ei lisätä mitään, mitä siinä ei tarvittaisi. Raaka-aineilla ja koostumuksilla on rooli, esimerkiksi, ne tuovat tiettyjä ravintoaineita ruokaan, luovat uusia makuelämyksiä tai kehittävät vauvan suun motoriikkaa.  

Esimerkiksi vihannessoseiden valmistus on käytännössä mahdotonta ilman vettä – sitä tarvitaan sekä keitettäessä että tekemään soseesta helpommin syötävää. Pienelle vauvalle tarjottava ruoka on sileämpää, pehmeämpää ja sisältää pienempiä paloja kuin isommalle vauvalle tarjottava ruoka. 

Tärkkelyksen rooli on kuin suuruste, jota käytät kun teet kotona marjakeittoa tai kastiketta. Osassa lastenruoissamme käytetään tärkkelystä, jotta haluttu koostumus pystyttäisiin niissä saavuttamaan. Esimerkiksi jotkin marjasoseet olisivat liian löysiä syötäviksi ilman pientä määrää tärkkelystä. Tärkkelyksen alkuperä, esimerkiksi riisi tai tapioka, on merkitty tarkasti ainesosaluetteloon. Emme käytä vehnätärkkelystä, koska se on allergeeni. Emme myöskään käytä kemiallisesti muunnettua tärkkelystä, joka määritellään lastenruoissa lisäaineeksi.

 

5. Myytti: Hedelmä- ja marjasoseiden väri tulee väriaineista.

Fakta:  Hedelmä- ja marjasoseisen väri on niiden oma luontainen väri.Lastenruokien väri tulee aina raaka-aineiden luontaisista väreistä. Lastenruokiin ei koskaan lisätä väriaineita – niiden käytön kieltää jo laki. Siksi mango on ihanan keltainen, kuten se on luonnollisestikin, siinä missä mustikka on intensiivisen tummanpuhuva. Lastenruoka on luonnon omaa värileikkiä parhaimmillaan!

 

6. Myytti: Lastenruoka on ravitsemussisällöltään huonompaa kuin itse tehty ruoka.

Fakta: Lastenruuat on kehitetty vastaamaan tietyn ikäisen pienen lapsen ravitsemustarpeisiin.

Lastenruokatuotteet ovat erityisesti imeväisille ja pikkulapsille kehitettyjä ruokia, joiden koostumus ja valmistus on suunniteltu ja erityisesti ilmoitettu soveltuvan alle 3-vuotiaalle lapselle. Lastenruokatuotteille on paljon omaa tuotekohtaista lainsäädäntöä, koska alle 3-vuotiaat imeväiset ja pikkulapset ovat erityisen herkkä ja haavoittuvainen kuluttajaryhmä.

Piltti-valikoimasta löytyy laaja valikoima erilaisia pienille lapsille kehitettyjä ruokia päivittäiseen ruokavalioon. Valikoimassa on muun muassa puuroja, aterioita ja välipaloja, ja jokainen niistä vastaa lastenruoalle astettuja vaatimuksia. Piltti-lastenruokapurkkeja on kehitetty ja valmistettu Turun lastenruokatehtaalla jo vuodesta 1952 suomalaisten ruoka-alan ammattilaisten tietotaidolla ja osaamisella. Näin Turun lastenruokatehtaalla onkin pitkät perinteet ja osaaminen siitä, minkälainen ruoka suomalaiselle vauvalle maistuu.

Piltti-lastenruokien tuotereseptit kehitetään eri ikäryhmien ravitsemus- ja koostumustarpeisiin sopiviksi suomalaisten ravitsemussuositusten ja säännösten mukaan. Tuotteita kehitetään yhteistyössä suomalaisista perheista koostuvan Makuraadin kanssa juuri suomalaisten lasten makuun sopiviksi. Piltti-tuotteiden rakenne, koostumus- ja ravitsemussisältö on tarkkaan tutkittu ja valmistettu juuri lapsen kulloiseenkin ikään soveltuvaksi. 

Lastenruokaa tulisikin katsoa kokonaisuutena. Lastenruoka-ateroita  kehitellessä otetaan huomioon oikeanlainen, hyvä rasvakoostumus sekä juuri oikeat proteiinin ja muiden ravintoaineiden määrät. Samalla varmistetaan, että ruoan rakenne ja maku sopii juuri tietyn ikäiselle vauvalle. Tärkeää on myös se, miltä ruoka näyttää ja tuoksuu. Näin on turvallista aloittaa uusien makujen kokeilu tai käyttää päivittäin Piltti-lastenruokia. Kotona tehtyyn ruokaan on vaikea tehdä vertailuja, koska sen laatu vaihtelee riippuen käytetyistä raaka-aineista ja ruoan valmistajasta. 

Suomalaisissa tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että kun lapsi siirtyy syömään samaa ruokaa muun perheen kanssa noin yhden vuoden iässä, lapsen ravitsemuksen taso heikkenee. Koko perheen ruokavaliota olisikin hyvä tarkistaa siinä vaiheessa, kun pikkulapsi siirtyy syömään muun perheen kanssa samaa ruokaa. Kotonakin tehdyn ruoan laatuun, makuun, koostumukseen sekä oikeanlaiseen ravitsemussisältöön kannattaa siis panostaa.

 

7. Myytti: Hyvä vanhempi tekee kaikki lastenruoat alusta alkaen itse.

Fakta: Voit hyvällä omalla tunnolla käyttää valmista lastenruokaa silloin, kun se sinulle sopiiVanhemmuus on ihana asia. Tuoreet vanhemmat saattavat kuitenkin kokea painetta siitä, että kaikki pitää tehdä täydellisesti.  Hyvä vanhemmuus tarkoittaa kuitenkin ihmisille eri asioita, ja hyviä äitejä ja isiä on monenlaisia. Osa haluaa panostaa erityisesti ruoanlaittoon, osa lapsen kanssa ajan viettämiseen ja useimmat tekevät sen, mihin oma aika ja voimavarat kulloinkin riittävät.

Valmiiden lastenruokien takia ei kenenkään ole syytä tuntea itseään huonoksi vanhemmaksi. Piltti-lastenruokien raaka-aineiden puhtaus ja tuotteiden ravitsemus on tarkkaan tutkittu, ja ne ovat varmasti lapsellesi turvallinen ja terveellinen vaihtoehto.