Ruokavalio eri ikäisille lapsille Piltti-tuotteilla

Pienen lapsen ravitsemustarpeet ovat erilaiset kuin aikuisen, ja sama koskee myös makuaistia.

Piltti-tuotteiden makumaailmaa on ollut mukana kehittämässä Piltti Makuraati, jossa suomalaiset lapset koemaistavat kehitteillä olevia uutuuksia.  Laajasta Piltti-tuotevalikoimasta löydät lapsillesi makuelämyksiä niin suomalaisista perinneruoista kuin kansainvälisistä suosikeista.

Lapset kasvavat nopeasti, ja myös heidän ravitsemustarpeensa muuttuvat.

Kun noudatat Piltti-tuotteiden ikämerkintöjä, voit luottaa siihen, että lapsesi saa juuri oikeanlaista ruokaa. Piltti-lastenruoat eivät luonnollisestikaan sisällä väri- tai säilöntäaineita.

Mistä Piltti-tuotteiden ikämerkintä kertoo?

5 kuukautta: Useimmat puolivuotiaat ovat päässeet jo kiinteän ruoan maistelun alkuun ja pystyvät istumaan syöttötuolissa ruokapöydän ääressä. Tämän ikäisille tarkoitetut Piltti-tuotteet ovat pehmeää sosetta, jotta lapsi saa rauhassa harjoitella syömistä, pureskelua ja nielemistä. Kiinteiden maistelun voi aloittaa yhden maun soseista, kuten porkkanasta ja mangosta. Tämän jälkeen ruokavalioon voi lisätä ensin kahta kasvista yhdistäviä soseita ja sitten Piltti-aterioita, joissa kasviksia on yhdistetty lihaan. Samalla, kun syötät sosetta, lapsi voi harjoitella itse syömistä leivänpalojen tai pehmeiden vihannesten kanssa.

Katso kaikki Piltti-tuotteet ikämerkinnällä 5 kk.

8 kuukautta: Kahdeksan kuukauden iässä pinsettiote alkaa kehittyä, ja pieni tutkimusmatkailija vie kaiken löytämänsä suuhunsa. Uteliaisuus kannattaa hyödyntää ruokapöydässä ja tarjota lapselle Piltti-soseiden kaveriksi sormiruokaa. Tämän ikäisille suunnatut Piltti-tuotteet ovat koostumukseltaan jo karkeampia, sillä lapsi opettelee nyt pureskelemaan. Oma tahto voi näkyä myös ruokapöydässä, mutta kun lapsi syö yhdessä perheen kanssa ja näkee, miten muut syövät, hän oppii ennen pitkää oikeat pöytätavat.

Katso kaikki Piltti-tuotteet ikämerkinnällä 8 kk.

1–3 vuotta: Eri ravintoaineiden saanti oikeassa suhteessa on lapsesi kasvulle erityisen tärkeää. Siksi olemme kehittäneet Piltti Taapero -tuotesarjan. Maittavat Taapero-ateriat takaavat kävelemään opettelevalle ja entistä aktiivisemmalle lapsellesi ravintosuositusten mukaisen, sopivasti pureskeltavan ja juuri oikean kokoisen aterian. Noin vuoden iästä alkaen lapsen olisi hyvä saada kaksi pääateriaa sekä aamiainen ja kahdesta kolmeen välipalaa.

Katso kaikki Piltti-tuotteet ikämerkinnällä 1–3 v. 

 

Näin koostat päivän Piltti-menun
 

Aamiainen

Aamu alkaa energisesti esimerkiksi Piltti Kaurapuurolla, joka on valmistettu ravitsevasta täysjyväviljasta. Se sisältää lapsen kasvulle ja kehitykselle tärkeitä kivennäisaineita ja vitamiineja sekä sopivan määrän kuitua. Makuun saa vaihtelua lisäämällä annokseen Piltti marja- tai hedelmäsosetta sekä tuoreita marjoja ja hedelmiä.

Välipala

Välipalat ovat lapsille tärkeämpiä kuin aikuisille, koska lapset eivät pysty syömään suuria annoksia kerrallaan. Piltti tarjoaa laajan valikoiman välipaloja, jotka ovat käteviä myös mukana päivän menoissa. Esimerkiksi Piltti Jogurttia ja mysliä -välipalapussi yhdistettynä Piltti-välipalapatukkaan, hedelmään tai leipään pitää nälän loitolla lounasaikaan asti.

Lounas

Lounaalle Piltti-valikoimista kannattaa valita vihanneksia ja lihaa yhdistävä ateria, jonka kaveriksi voi tarjota tuoreita tai keitettyjä vihanneksia. Kun noudatat Piltti-tuotteiden ikämerkintöjä, voit luottaa siihen, että lapsesi saa ravitsemukseltaan, koostumukseltaan, annoskooltaan ja maultaan juuri hänelle sopivaa ruokaa.

Päivän välipala

Aktiiviset taaperot tarvitsevat välipalaa lounaan ja päivällisen välissä. Piltti-tuotteista välipaloiksi sopivat myös hedelmä- ja marjasoseet sekä myslit ja kauraherkut. Pienimmille voi välipalojen asemesta tarjota äidinmaitoa tai vieroitusvalmistetta.

Päivällinen

Lapsen Piltti-päivällinen kootaan samaan tapaan kuin lounas. Perheet kokoontuvat usein päivällispöydän ääreen kertomaan kuulumisia. Kun lapsi oppii, että ruoka tarjoillaan pöydässä ja kaikki syövät yhtä aikaa, hänkin haluaa osallistua. Siksi on hyvä syödä yhdessä ruokapöydän ääressä siten, että kaikki syövät samaa ruokaa. Jos päivällinen venyy perheen rytmin takia yli viiteen, lapsi saattaa tarvita vielä toisen välipalan ennen illan ruokailua.  

Iltapala

Jos päivällinen on syöty aikaisin, noin tunnin ennen nukkumaanmenoa nautittu iltapala voi taata rauhallisemmat yöunet. Iltapalaksi sopii esimerkiksi Piltti-puuro, pienimmille myös äidinmaito tai vieroitusvalmiste.