Ruokavalio eri ikäisille lapsille

Pienen lapsen ravitsemustarpeet ovat erilaiset kuin aikuisen, ja sama koskee myös makuaistia.

PILTTI lastenruokien makumaailmaa on mukana kehittämässä PILTTI Makuraati, jossa pienet lapset koemaistavat kehitteillä olevia välipala- ja ateariauutuuksia. Laajasta PILTTI lastenruokavalikoimasta löydät lapsillesi makuelämyksiä niin suomalaisista perinneruoista kuin kansainvälisistä suosikeista.

 

Lapset kasvavat nopeasti, ja myös heidän ravitsemustarpeensa muuttuvat.

Kun noudatat PILTTI lastenruokien ikämerkintöjä, voit luottaa siihen, että lapsesi saa juuri oikeanlaista ruokaa. Kaikki PILTTI lastenruokamme täyttävät lastenruokalainsäädännön tiukat ravitsemus- ja koostumusvaatimukset, jotta vanhemmat voivat hyvillä mielin antaa vauvalle turvallista ja ravitsevaa lastenruokaa. PILTTI lastenruoat eivät luonnollisestikaan sisällä väri- tai säilöntäaineita.

 

Mistä PILTTI lastenruokien ikämerkintä kertoo?

5-6 kuukautta:

Useimmat puolivuotiaat ovat päässeet jo kiinteän ruoan maistelun alkuun ja pystyvät istumaan syöttötuolissa ruokapöydän ääressä. 5-6 kk ikäisille tarkoitetut PILTTI lastenruoat ovat pehmeää sosetta, jotta lapsi saa rauhassa harjoitella syömistä, pureskelua ja nielemistä. Täysin sileän soseen lisäksi 5-6 kk lastenruokien valikoimasta löytyy myös muutamia aterioita joissa koostumus on hieman karkeampi. Nämä lastenruoat tunnistat pakkausten merkinnästä ”Hieman karkeampi koostumus”.   

Kiinteiden maistelun voi aloittaa yhden maun soseista, kuten porkkanasta ja mangosta. Tämän jälkeen ruokavalioon voi lisätä ensin kahta kasvista yhdistäviä soseita ja sitten PILTTI aterioita, joissa kasviksia on yhdistetty lihaan tai kalaan. Samalla, kun syötät sosetta, lapsi voi harjoitella itse syömistä leivänpalojen tai pehmeiden vihannesten kanssa.

 

8 kuukautta:

Kahdeksan kuukauden iässä lapsen pinsettiote alkaa kehittyä, ja pieni tutkimusmatkailija vie kaiken löytämänsä suuhunsa. Uteliaisuus kannattaa hyödyntää ruokapöydässä ja tarjota lapselle PILTTI lastenruokien kaveriksi sormiruokaa. Tämän ikäisille suunnatut PILTTI lastenruoat ovat koostumukseltaan jo karkeampia, sillä lapsi opettelee nyt pureskelemaan. Oma tahto voi näkyä myös ruokapöydässä, mutta kun lapsi syö yhdessä perheen kanssa ja näkee, miten muut syövät, hän oppii ennen pitkää oikeat pöytätavat.

Katso kaikki PILTTI lastenruoat ikämerkinnällä 8 kk.

 

12 kuukautta:

Eri ravintoaineiden saanti oikeassa suhteessa on lapsesi kasvulle erityisen tärkeää. Maittavat ateriat 12 kuukauden iästä alkaen takaavat kävelemään opettelevalle ja entistä aktiivisemmalle lapsellesi ravintosuositusten mukaisen, sopivasti pureskeltavan ja juuri oikean kokoisen aterian. PILTTI lastenruokavalikoimasta löytyy sekä 190g kokoisia aterioita sekä isompia 250g kokoisia aterioita, joissa on selkeästi isompia paloja pureskelun harjoitteluun. 250g kokoiset PILTTI ateariat ovat oiva valinta myös vaikka 2-vuotiaan ateriaksi.

Noin vuoden iästä alkaen lapsen olisi hyvä saada kaksi pääateriaa sekä aamiainen ja kahdesta kolmeen välipalaa.

Katso kaikki PILTTI lastenruoat ikämerkinnällä 1–3 v. 

 

Näin koostat päivän Piltti-menun
 

Aamiainen

Aamu alkaa energisesti esimerkiksi PILTTI Vehnä-kaurapuurolla, joka on valmistettu ravitsevasta täysjyväviljasta. Se sisältää lapsen kasvulle ja kehitykselle tärkeitä kivennäisaineita ja vitamiineja* sekä sopivan määrän kuitua. Makuun saa vaihtelua lisäämällä annokseen PILTTI marja- tai hedelmäsosetta sekä tuoreita marjoja ja hedelmiä.

Välipala

Välipalat ovat lapsille tärkeämpiä kuin aikuisille, koska lapset eivät pysty syömään suuria annoksia kerrallaan. PILTTI tarjoaa laajan valikoiman välipaloja, jotka ovat käteviä myös mukana päivän menoissa. Esimerkiksi PILTTI marja- tai hedelmä välipala-annospussit yhdistettynä PILTTI välipalapatukkaan, hedelmään tai leipään, ovat oiva vaihtoehto välipalaksi ennen lounasta.

Lounas

Lounaalle kannattaa valita vihanneksia ja lihaa, kanaa tai kalaa yhdistävä herkulilinen PILTTI ateria, jonka kaveriksi voi tarjota tuoreita tai keitettyjä vihanneksia. Kun noudatat PILTTI lastenruokien ikämerkintöjä, voit luottaa siihen, että lapsesi saa ravitsemukseltaan, koostumukseltaan, annoskooltaan ja maultaan juuri hänelle sopivaa ruokaa.

Päivän välipala

Aktiiviset taaperot tarvitsevat välipalaa lounaan ja päivällisen välissä. PILTTI lastenruoista välipaloiksi sopivat myös hedelmä- ja marjasoseet sekä vaikka Omena-mango-kauraherkku 8kk tai Rukiinen hedelmämysli 8kk. Pienimmille voi välipalojen asemesta tarjota äidinmaitoa tai vieroitusvalmistetta.

Päivällinen

Lapsen PILTTI-päivällinen kootaan samaan tapaan kuin lounas. Perheet kokoontuvat usein päivällispöydän ääreen kertomaan kuulumisia. Kun lapsi oppii, että ruoka tarjoillaan pöydässä ja kaikki syövät yhtä aikaa, hänkin haluaa osallistua. Siksi koko perheen on hyvä kokoontua yhdessä ruokapöydän ääreen syömään ja keskustelemaan. Jos päivällinen venyy perheen rytmin takia yli viiteen, lapsi saattaa tarvita vielä toisen välipalan ennen illan ruokailua.  

Iltapala

Jos päivällinen on syöty aikaisin, noin tunnin ennen nukkumaanmenoa nautittu iltapala voi taata rauhallisemmat yöunet. Iltapalaksi sopii esimerkiksi PILTTI puurot ja pienimmille myös äidinmaito tai vieroitusvalmiste.

 

* Rauta edistää lasten normaalia kognitiivista kehitystä. Kalsium ja D-vitamiini ovat välttämättömiä lasten luuston normaalille kasvulle ja kehitykselle.