Selaimesi ei tue JavaScriptia. Vieraillaksesi sivustolla, käytä selainta, jossa JavaScript on tuettu ja sallittu.

Lastenruokamyytit suurennuslasin alla

Onko valmiissa lastenruoissa säilöntäaineita, lisätäänkö niihin vettä turhaan ja kelpaako Piltti-purkkiin mikä tahansa porkkana?

Valmiiden lastenruokien sisällöstä ja valmistuksesta on monia virheellisiä uskomuksia. Jos olet esimerkiksi kuullut väitettävän, että lastenruuat sisältävät säilöntäaineita mutta eivät lainkaan hivenaineita ja vitamiineja, olet törmännyt lastenruokamyyttiin. 

1. Myytti: Lastenruoissa on säilöntäaineita ja väriaineita.

Fakta: Piltti-lastenruoissa ei käytetä koskaan säilöntä- tai väriaineita. Niiden käytön kieltää jo Suomen lakikin.

2. Myytti: Lastenruokiin lisätään turhaan vettä.

Fakta: Piltti lastenruokiin lisätään vettä, mutta ei turhaan. Esimerkiksi vihannessoseiden valmistus on käytännössä mahdotonta ilman vettä – sitä tarvitaan sekä keitettäessä että tekemään soseesta helpommin syötävää.

3. Myytti: Lastenruokien raaka-aineeksi kelpaavat mitkä tahansa raaka-aineet.

Fakta: Piltti-lastenruoissa käytetään huolellisesti valittuja ja kymmeniä testejä läpäisseitä, kaikkein puhtaimpia raaka-aineita. Lastenruokien raaka-aineille on asetettu huomattavasti tiukemmat puhtausvaatimukset kuin muille elintarvikkeille, joten mikä tahansa porkkana ei pääse Piltti-purkkiin asti.

4. Myytti: Lastenruoissa on varmasti jotain kummaa, koska ne säilyvät niin pitkään.

Fakta: Kyllä, lasten purkkiruoat tosiaan säilyvät pitkään, mutta mitään omituista siinä ei ole. Piltti-purkkiruoat säilyvät pitkään ilman säilöntäaineita, sillä höyrykuumentaminen ja ilmatiivis purkki säilyttävät lastenruoan ja sen ravintoaineet luontaisesti.

5. Myytti: Lastenruokiin lisätään tärkkelystä vain täyteaineeksi.

Fakta: Tärkkelystä ei lisätä Piltti-purkkeihin täyteaineeksi tai huvin vuoksi. Tärkkelystä lisätään joihinkin soseisiin sen takia, että koostumus olisi muuten liian löysää lusikalla syötäväksi.

6. Myytti: Lastenruoista häviää valmistusprosessissa kaikki vitamiinit ja mineraalit.

Fakta: Ainoastaan marjojen ja hedelmien sisältämä C-vitamiini vähenee hieman keitettäessä, yhtä lailla kuin kotona keittäessäsi tapahtuisi. Sen vuoksi alkuperäinen C-vitamiinitaso palautetaan Piltti-hedelmä- ja marjasoseisiin keittämisen jälkeen lisäämällä niihin hitunen C-vitamiinia. Lisätty C-vitamiini on ainesosaluettelossa omalla nimellään. Raaka-aineiden muut ravintoaineet, vitamiinit ja kivennäisaineet eivät puolestaan häviä valmistuksessa.

7. Myytti: Hyvä äiti tekee kaikki lastenruoat alusta alkaen itse.

Fakta: Hyvä äitiys tarkoittaa ihmisille eri asioita ja hyviä äitejä on monenlaisia. Osa haluaa panostaa erityisesti ruoanlaittoon, osa lapsen kanssa ajan viettämiseen ja useimmat tekevät sen, mihin oma aika ja voimavarat kulloinkin riittävät. Joka tapauksessa valmiiden lastenruokien takia ei ole syytä tuntea itseään huonoksi vanhemmaksi. Piltti-lastenruokien raaka-aineiden puhtaus ja tuotteiden ravitsemus on tarkkaan tutkittu, ja ne ovat varmasti lapsellesi turvallinen ja terveellinen vaihtoehto.

8. Myytti: Lastenruoka on ravitsemussisällöltään huonompaa kuin itse tehty ruoka.

Fakta: Piltti-lastenruokien tuotereseptit kehitetään eri ikäryhmien ravitsemus- ja koostumustarpeisiin sopiviksi kansallisten ja kansainvälisten ravitsemussuositusten ja säännösten mukaan. Tuotteet kehitetään yhteistyössä suomalaisen Makuraadin kanssa juuri suomalaisten lasten makuun sopivaksi. Piltti-tuotteiden rakenne, koostumus- ja ravitsemussisältö on siis tarkkaan tutkittu ja valmistettu juuri lapsen kulloiseenkin ikään soveltuvaksi. 

Lastenruokia kehitellessä otetaan huomioon oikeanlainen, hyvä rasvakoostumus sekä juuri oikeat proteiinin ja muiden ravintoaineiden määrät. Kotona tehtyyn ruokaan on vaikea tehdä vertailuja, koska sen laatu vaihtelee riippuen käytetyistä raaka-aineista ja ruoan valmistajasta.  Suomalaisissa tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että kun lapsi siirtyy syömään samaa ruokaa muun perheen kanssa noin yhden vuoden iässä, lapsen ravitsemuksen taso heikkenee. Koko perheen ruokavaliota olisi hyvä tarkistaa siinä vaiheessa, kun pikkulapsi siirtyy syömään muun perheen kanssa samaa ruokaa. Kotonakin tehdyn ruoan laatuun ja oikeanlaiseen ravitsemussisältöön kannattaa siis panostaa.

 

WHO:N SUOSITUS

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee täysimetystä 6 kuukauden ikään saakka. Piltti tukee tätä näkemystä täysin, samoin kuin imetyksen jatkamista monipuolisen kiinteän ruoan ohessa neuvolan ohjeiden mukaisesti.