Elämää leikki-ikäisen kanssa – Piltti apuna arjessa

Pienten lasten vanhemmat tietävät hyvien ruokailurutiinien merkityksen. Rutiinit kuitenkin vaativat aterioiden suunnittelua sekä perheen aktiviteettien ja ruoka-aikojen yhteensovittamista. Nälkäisinä lapset ärtyvät ja hermostuvat helpommin.

Välipaloja ja ruokahetkiin valmistautumista

Tarjoa lapsellesi terveellinen välipala ennen kuin aloitat illallisen valmistuksen, esimerkiksi heti töistä tullessasi. Lasten ollessa pieniä illallinen voidaan tarjoilla jo klo 17, sillä päivähoidossa lounas syödään usein jo klo 11 aikaan.

Ravitseva välipala voi olla esimerkiksi paloiteltuja hedelmiä ja vihanneksia, hedelmäpatukka tai -smoothie, täysjyväkeksejä tai voileipä joillakin täytteillä.

Perhearjessa säästyy aikaa, kun ateriat valmistetaan etukäteen. Illallisen suunnittelu ja valmistaminen saattaa kuitenkin jäädä välillä arjen kiireiden jalkoihin. Lapselle on tärkeää tarjota ravinteikkaita ruokia, jotka sisältävät monipuolisesti vihanneksia.

Piltiltä nopea apu arkiruokailuun

Välillä tulee hetkiä, jolloin arkiateria halutaan pöytään nopeasti ja helposti. Piltin valikoimissa on nyt vanhempien arjen avuksi kolme erilaista ja helppoa kastiketta, jotka sisältävät vähintään 40 % kasviksia.

Kastikemakuina ovat aasialainen kookos-kanakastike, texmex-kasvis-lihakastike ja italialainen bolognese-kastike. Täysin uudenlaiset kastikkeet tarjoavat lapsellesi monipuolisesti vihanneksia sekä erilaisia makuja tutkittavaksi.

Kastikkeen kaveriksi tarvitsee vain keittää pasta, riisi tai peruna. Lisukkeeksi voit myös pilkkoa lapselle tuoreita vihanneksia.

Välillä tulee hetkiä, jolloin arkiateria halutaan pöytään nopeasti ja helposti.

Piltin kätevät kastikkeet ovat hyvä vaihtoehto silloin, kun aikaa ja energiaa kastikkeen valmistamiseen alusta asti ei ole, mutta haluat silti varmistaa, että lapsesi saa ravinteikkaan aterian.

Näin valmistat Piltti-kastikkeen:

·      Valitse haluamasi lisuke, kuten 1–1,5 dl keitettyä pastaa, 1 dl keitettyä riisiä tai perunoita. Keitä valmistusohjeiden mukaisesti.

·      Lämmitä haluttu määrä Piltti-kastiketta kattilassa tai mikrossa. Sekoita ja varmista, että kastike ei ole liian kuumaa.

·      Tarjoile kastike yhdessä keitetyn lisukkeen kanssa. Tarjoa lisänä halutessasi tuoreita vihanneksia.

Suuntaviivoja leikki-ikäisen aterialle:

·      Hedelmät ja vihannekset: Lasten tulisi syödä vähintään puolet aikuisten saantisuositusmäärästä eli noin 200–250 g, esimerkiksi viisi oman kouran kokoista annosta päivässä. Lapsen annoskoko kasvaa lapsen kasvaessa.

·      Viljatuotteet: Leikki-ikäiselle lapselle suositellaan vähintään 4 annosta viljatuotteita päivittäin. Yksi annos on noin 1 dl keitettyä pastaa, riisiä, puuroa tai viipale leipää. Annosten määrä riippuu lapsen iästä ja energian tarpeesta.

Lue lisää kansallisista ruokasuosituksista täältä.